Siirry pääsisältöön

VIK5 Video 1 Käsikirjoitus ”Dokumentti: Nuorten puhelimenkäyttö”

Dokumentti: Nuorten puhelimenkäyttö


1. Kuvamateriaalia puhelimenkäytöstä
1.1 lähikuva, kun nuori selaa puhelinta
3—5 sekuntia

1.2 selän takaa kuva, kun nuori selaa puhelinta
3—5 sekuntia

1.3 olan takaa, kun pelaa peliä
3—5 sekuntia

2. Puhe alkaa. Selitetään yleisiä faktoja puhelimen käytöstä.
2.1 Kuvassa nuori kävelee kameraa kohti, katse koko ajan puhelimeen.
”Puhelimen käyttö on yleistynyt hyvin paljon elektroniikan yleistyessä. Nykyään nuoret lapset saavat ensimmäiseksi puhelimekseen älypuhelimen.”
7—8 sekuntia

2.2 Kävelee reppu selässä poispäin kamerasta.
”Jotkut nuoret eivät pysty olemaan hetkeäkään ilman puhelintaan. …”
4—5 sekuntia

2.3 Nuori etsii puhelintaan hädissään taskuistaan.
” … Heistä tuntuu, kuin jotain puuttuisi, joka voi johtua siitä, että puhelimet ovat niin täynnä tietoa ja hyödyllisiä sovelluksia ettemme tiedä mitä tehdä ilman niitä.”
8—10 sekuntia

2.4 Nojaa seinään ja selaa puhelintaan.
”Nuoret eivät enää tapaa kavereitansa niin usein kuin ennen, koska asioista voi paljon helpommin puhua esimerkiksi WhatsAppin välityksellä. Kun tavataan, ei ole enää mitään sanottavaa, kun kaikesta on jo puhuttu sosiaalisessa mediassa.”
12­­­­­—15 sekuntia

3. Puhumista tilastotiedoista/kuvien päälle
3.1 Musta-pinkki tilasto
”Yhteisöpalvelujen käyttö on vuosien 2012—2015 tilastoissa ollut lähes kaikilla ikäryhmillä nousussa. Nuoret ovat pysyneet suurimpina käyttäjinä. Miltäköhän tilanne näyttää vuonna 2020.”
15 sekuntia

3.2 kaksi kuvaa nuorista puhelimilla
”Silloinkin kun nuoret tapaavat, monet viettävät suuren osan siitäkin ajasta puhelimellaan.”
5-8 sekuntia

4. Hyviä puolia puhelimen käytöstä
4.1 Nuori puhuu puhelimella
”Puhelin helpottaa yhteydenpitoa kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin.”
5 sekuntia

4.2 Nuori selaa urheilusovelluksensa tallennettuja tietoja
”Puhelimesta on hyötyä myös urheilussa. On monia sovelluksia, jotka auttavat nuoria seuraamaan heidän urheilusuorituksiaan.”
8 sekuntia

4.3 Puhelimen kalenteri
”Puhelimen kalenteri ja muistiinpanot -sovellus auttavat aikataulun järjestämisessä ja tapahtumien muistamisessa.”
7-8 sekuntia

5. Lopetus
5.1 Nuori selailee puhelintaan, sammuttaa näytön, nousee tuolista ja kävelee pois
”Puhelimen käytöstä on siis paljon haittaa ja se voi häiritä sosialisoitumisessa ja opiskelussa, mutta älypuhelimesta voi olla myös paljon hyötyä, jos sitä käyttää oikein.”
10 sekuntia

Janette Inginen
Leila Ali
Sofia Tuohimaa

Kommenttini:
Kun ensimmäistä kertaa ykkösvuonna videokurssin tunnilla kuulin, että meidän pitäisi tehdä käsikirjoitus, olin rehellisesti hyvinkin huolissani, sillä luulin, että se olisi vaikee ja mahdotonta. Mutta lopulta olikin hauskaa ja melko yksinkertaista tehdä käsikirjoitus. Kuten "Dokumentin raportti" -tekstissä sanoinkin, kuvaus ei mennyt sitten ihan käsikirjoituksen mukaan, mutta se ei loppuen lopuksi haitannut vaan saimme lisää ideoita Dokumenttiin mukaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Samken musikaali 2017 Falasia

Kokemukseni osana Samken musikaalia.

Vuonna 2017 Samken musikaali Falasia kertoi mm. nuorten nettikiusaamisesta. Musikaalin päähenkilö oli Paju, jolla oli ollut vaikea menneisyys nettikiusaamisen takia. Tämä kiusaaminen oli jatkunut ilman, että itse Pajukaan huomaa ja kun tämä selviää Pajun on kasvettava ihmisenä ja liikuttava elämässään eteenpäin.
Musikaalin tarina olisi ollut tosi hyvä ja siinä oli tosi paljon ovelasti sujautettuja vihjauksia siihen tarinaan mitä halusimme kertoa. Valitettavasti musikaalin tarinaa ei kuitenkaan esitetty kovin selkeästi, eivätkä jotkut ymmärtäneet mitä loppuen lopuksi tapahtui, mikä on sääli.

Olin mukana muutamissa musikaalin teon vaiheissa. Ensimmäinen musikaaliin liittyvä kurssi, jonka kävin jo ykkösvuoteni keväällä, oli käsikirjoituskurssi. Käsikirjoituskurssilla opiskeltiin ja puhuttiin dramaturgiasta ja saimme kehitellä omia tarinoita ryhmissä, joista yksi valittiin musikaalin tarinaksi. Aloitimme sitten valitun tarinan käsikirjoitusprosessin pieni…

VIK4 Ääni

" ...suosittelen kurssia kaikille viestijöille. "

Odotukseni kurssille eivät olleet suuret. Halusin oppia perusasioita, joita olisi hyvä tietää, kun törmää ääneen videon yhteydessä. Kurssi sisältää paljon teoriaa ja tämän takia voi tuntua tylsältä, mutta tämä teoria on hyödyllistä ja suosittelen kurssia kaikille viestijöille. 

Kurssilla käydään mm. mono- ja stereoääni, äänen editointi tietokoneohjelmalla ja itse äänittäminen mm. puheääni läheltä ja kaukaa yms.
Teimme kurssin aikana muutamia pienempiä "esitelmiä" ja tiedonhakutehtäviä, mutta myös kaksi isompaa tehtävää. Ensimmäinen suurempi tehtävä oli radiomainoksen tekeminen. Minun ryhmäni teki koiratarhalle mainoksen, jossa oli surullista musiikkia ja eläinten ääniä taustalla ja yksi ryhmän jäsen kertomassa koiratarhasta.

Toinen suurempi tehtävä kurssilla oli "äänimaiseman" tekeminen. Suurin osa muista ryhmistä äänittivät jonkun lasten sadun tai tarinan ja laittoivat musiikkia ja ääniefektejä taustalle. Min…

VIK17 Verkkosivutuotanto

Mitä minä odotin ja toivoin tältä kurssilta oli, että pääsisin kirjoittamaan HTML koodia ja oppia sen kieltä. Ja toisaalta mitä pelkäsin oli, että kurssi menisi graafisen suunnittelun puolelle ja että joutuisimme leikkimään jonkinlaisen vaatekaupan nettisivu suunnittelijaa.
Minun onnekseni se, mitä toivoin ja odotin kurssilta toteutui, mutta huomasin heti, että muut olivat ajatelleet päinvastoin. Muutama taisi jopa keskeyttää kurssin tahallisesti.
Kurssilla siis opiskeltiin miten käyttää ja mitä ovat HTML ja CSS kielet, miten ohjelmoida nettisivu ja ottaa huomioon kokoajan muuttuvat laitteemme. Kurssilla oli myös lopputyö, joka oli kolmesivuisen oman nettisivun tekeminen. Valitettavasti minulta kurssi keskeytyi, koska unohdin palauttaa kurssityön ajoissa, mutta ainakin opin verkkosivun tuottamista.