Siirry pääsisältöön

VIK5 Video 1 Käsikirjoitus ”Dokumentti: Nuorten puhelimenkäyttö”

Dokumentti: Nuorten puhelimenkäyttö


1. Kuvamateriaalia puhelimenkäytöstä
1.1 lähikuva, kun nuori selaa puhelinta
3—5 sekuntia

1.2 selän takaa kuva, kun nuori selaa puhelinta
3—5 sekuntia

1.3 olan takaa, kun pelaa peliä
3—5 sekuntia

2. Puhe alkaa. Selitetään yleisiä faktoja puhelimen käytöstä.
2.1 Kuvassa nuori kävelee kameraa kohti, katse koko ajan puhelimeen.
”Puhelimen käyttö on yleistynyt hyvin paljon elektroniikan yleistyessä. Nykyään nuoret lapset saavat ensimmäiseksi puhelimekseen älypuhelimen.”
7—8 sekuntia

2.2 Kävelee reppu selässä poispäin kamerasta.
”Jotkut nuoret eivät pysty olemaan hetkeäkään ilman puhelintaan. …”
4—5 sekuntia

2.3 Nuori etsii puhelintaan hädissään taskuistaan.
” … Heistä tuntuu, kuin jotain puuttuisi, joka voi johtua siitä, että puhelimet ovat niin täynnä tietoa ja hyödyllisiä sovelluksia ettemme tiedä mitä tehdä ilman niitä.”
8—10 sekuntia

2.4 Nojaa seinään ja selaa puhelintaan.
”Nuoret eivät enää tapaa kavereitansa niin usein kuin ennen, koska asioista voi paljon helpommin puhua esimerkiksi WhatsAppin välityksellä. Kun tavataan, ei ole enää mitään sanottavaa, kun kaikesta on jo puhuttu sosiaalisessa mediassa.”
12­­­­­—15 sekuntia

3. Puhumista tilastotiedoista/kuvien päälle
3.1 Musta-pinkki tilasto
”Yhteisöpalvelujen käyttö on vuosien 2012—2015 tilastoissa ollut lähes kaikilla ikäryhmillä nousussa. Nuoret ovat pysyneet suurimpina käyttäjinä. Miltäköhän tilanne näyttää vuonna 2020.”
15 sekuntia

3.2 kaksi kuvaa nuorista puhelimilla
”Silloinkin kun nuoret tapaavat, monet viettävät suuren osan siitäkin ajasta puhelimellaan.”
5-8 sekuntia

4. Hyviä puolia puhelimen käytöstä
4.1 Nuori puhuu puhelimella
”Puhelin helpottaa yhteydenpitoa kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin.”
5 sekuntia

4.2 Nuori selaa urheilusovelluksensa tallennettuja tietoja
”Puhelimesta on hyötyä myös urheilussa. On monia sovelluksia, jotka auttavat nuoria seuraamaan heidän urheilusuorituksiaan.”
8 sekuntia

4.3 Puhelimen kalenteri
”Puhelimen kalenteri ja muistiinpanot -sovellus auttavat aikataulun järjestämisessä ja tapahtumien muistamisessa.”
7-8 sekuntia

5. Lopetus
5.1 Nuori selailee puhelintaan, sammuttaa näytön, nousee tuolista ja kävelee pois
”Puhelimen käytöstä on siis paljon haittaa ja se voi häiritä sosialisoitumisessa ja opiskelussa, mutta älypuhelimesta voi olla myös paljon hyötyä, jos sitä käyttää oikein.”
10 sekuntia

Janette Inginen
Leila Ali
Sofia Tuohimaa

Kommenttini:
Kun ensimmäistä kertaa ykkösvuonna videokurssin tunnilla kuulin, että meidän pitäisi tehdä käsikirjoitus, olin rehellisesti hyvinkin huolissani, sillä luulin, että se olisi vaikee ja mahdotonta. Mutta lopulta olikin hauskaa ja melko yksinkertaista tehdä käsikirjoitus. Kuten "Dokumentin raportti" -tekstissä sanoinkin, kuvaus ei mennyt sitten ihan käsikirjoituksen mukaan, mutta se ei loppuen lopuksi haitannut vaan saimme lisää ideoita Dokumenttiin mukaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No Hei!

Nimeni on Janette Inginen. Moikka!
Olen Sammon keskuslukion viestintälinjan opiskelija täällä Tampereella. Aloitan viestinnänblogini työstämisen ihan liian myöhään nyt kakkosvuoden syksyllä, mutta yritän kirjoitella vähän jo menneistäkin kursseista. Opiskelu lukiossa ei ole todellakaan lähtenyt hyvin käyntiin varsinkaan erikoislinjan, pitkän matikan ja fysiikan opiskelijana. Postaan tänne mahdollisuuksien mukaan.
Viestinnässä olen kiinnostunut enemmän valo- ja videokuvaamisesta sekä editoinnista esimerkiksi puhumisen, näyttelemisen tai journalististen tekstien kirjoittamisen sijaan. Viestinnän ulkopuolella harrastan pianon soittoa ja nautin laskettelusta ja lumilautailusta. Lisäksi tykkään pelata videopelejä ja viettää aikaa internetissä mm. YouTube-videoita katsoen.

Samken musikaali 2017 Falasia

Kokemukseni osana Samken musikaalia.

Vuonna 2017 Samken musikaali Falasia kertoi mm. nuorten nettikiusaamisesta. Musikaalin päähenkilö oli Paju, jolla oli ollut vaikea menneisyys nettikiusaamisen takia. Tämä kiusaaminen oli jatkunut ilman, että itse Pajukaan huomaa ja kun tämä selviää Pajun on kasvettava ihmisenä ja liikuttava elämässään eteenpäin.
Musikaalin tarina olisi ollut tosi hyvä ja siinä oli tosi paljon ovelasti sujautettuja vihjauksia siihen tarinaan mitä halusimme kertoa. Valitettavasti musikaalin tarinaa ei kuitenkaan esitetty kovin selkeästi, eivätkä jotkut ymmärtäneet mitä loppuen lopuksi tapahtui, mikä on sääli.

Olin mukana muutamissa musikaalin teon vaiheissa. Ensimmäinen musikaaliin liittyvä kurssi, jonka kävin jo ykkösvuoteni keväällä, oli käsikirjoituskurssi. Käsikirjoituskurssilla opiskeltiin ja puhuttiin dramaturgiasta ja saimme kehitellä omia tarinoita ryhmissä, joista yksi valittiin musikaalin tarinaksi. Aloitimme sitten valitun tarinan käsikirjoitusprosessin pieni…

VIK1 Perehdytyskurssi

VIK1 on kaikille viestinnän opiskelijoille pakollinen perehdystyskurssi, jossa opitaan yleisiä viestinnän taitoja, joita pääsee syventämään muilla kursseilla. Opimme kirjoittamisen, valokuvauksen ja photoshopin käytön alkeita. 
Kurssilla ei ollut juuri minulle paljoa uutta asiaa, sillä olin ylä-asteella valinnut pitkän tietotekniikan, mutta oli selvää, että se oli joillekkin täysin välttämätön kurssi, eikä kaikilla ollut yhtä paljon ATK:ta kuin minulla.
Parasta kurssilla oli photoshopin käyttämisen oppiminen, sillä internetissä ei kuule juuri mistään muusta kuvanmuokkausohjelmasta kuin photoshopista. Samke on myös hyvä koulu viestijälle, koska kaikilta koulun koneilta löytyy photoshop ja premiere, joita voi käyttää milloin vain haluaa ja tarvitsee.
Janette Inginen